Archives december 2014

A menekülési útvonal táblák speciális piktogramokat ábrázolnak

Rengeteg olyan épülettel találkozhatunk, amelyek több emelet magasak. Amikor egy ilyen épület elkészül, akkor speciális kívánalmaknak kell megfelelnie, többek között megfelelő mennyiségű menekülési utvonal tábla kihelyezése is elő van írva. Természetesen a kivitelezést végző szakemberek ezekkel a rendelkezésekkel tisztában vannak, így átadás előtt ezeket a problémákat orvosolják. Miben különbözik a menekülő útvonal tábla a hagyományos társaitól? Első sorban abban, hogy képes világítani. Mivel ezeknek a szerepe akkor fontos, ha valami baj keletkezik, így a világítás létfontosságú dolog. Több lehetőség is van erre, vagy hagyományos, utánvilágító táblát vásárolunk, vagy pedig olyat, amely probléma esetén külön fényforrással rendelkezik. Mindkettő nemzetközi szabvány alapján készül, valamint a rajta lévő piktogram is teljesen egyforma. Pontosan azért, hogyha egy olyan ember rekedt az épületben, aki nem beszéli az adott ország nyelvét, az is tökéletesen és rövid időn belül tudjon tájékozódni.

Az ágyas pálinkának más fajta üvegre van szüksége

Az, hogy pontosan milyen üvegben van egy pálinka, függ attól, hogy éppen milyen stílusú az adott főzet. Ugyanis manapság a piacon igen sok fajta pálinkás üveg megtalálható. Függetlenül attól, hogy pontosan mekkora mennyiségű pálinkát szeretnénk főzni, érdemes kiválasztani a hozzá tartozó üveget is. Azonban a vásárlás során legyünk azzal is tisztában, hogy pontosan mi is lesz az üvegben. Ez többek között azért is fontos, mert ha mondjuk egy jó minőségű, ágyas pálinkát szeretnénk készíteni, akkor egy teljesen más üveg típusra van szükségünk, mint a hagyományos pálinkák esetén. Ugyanis ebben az esetben az üvegnek kell hogy legyen egy nagyobb hasa, ahová a gyümölcságy kényelmesen el tud férni. Persze ezek az üvegek is ugyanolyan mutatósak tudnak lenni, mint a hagyományos, hosszított típusok, arról már nem is beszélve, hogy egyedi díszítést is ugyanúgy kaphatnak ezek a megoldások. Amennyiben pedig nagyobb mennyiség tárolása a cél, akkor érdemes egy nagy üveget vásárolnunk. Ez megkönnyíti a tárolást és a szállítást is.

Öntözőrendszer telepítés nem csak Budapesten!

Teljesen igaz, hogy a legtöbb öntözőrendszert Budapesten rendelik hazánkban, amit nem csak én állítok, hanem statisztikák is készültek róla! Ennek oka a fizetőképes kereslet mellett az is, hogy Budapest és agglomerációja kiterjedt kertvárosi területtel rendelkezik, valamint megfelelő infrastruktúrával is. Ezekre feltétlen szükség van ahhoz, hogy az öntözőrendszert népszerűsíteni lehessen! Azonban ha megfigyeljük, országunk más nagyvárosai és azok agglomerációja is rendelkezik ezzel, még ha nem is akkorával, mint Budapest. Akkor miért lehet úgy, hogy Budapest és környéke rendeli a legtöbb öntözőrendszert területarányosan?
Sajnos egzakt választ erre nem tudok adni, csak így van. Én mindig örülök, ha vidékire hívnak egy-egy munka kivitelezésére, és főleg akkor, ha már büszkélkedhetek ott, vagy legalább a közelébe egy jól sikerült öntözőrendszerrel! Mint említettem a legtöbb öntözőrendszert Budapesten rendelik, de a Balaton, illetve a Velencei-tó is egyre több megrendelést produkál egy évben. Persze hivatkozhatunk itt is a fizetőképes keresletre, azonban az én megfigyeléseim alapján nem pusztán ez a döntő fontosságú tényező.
Az biztos, hogy aki öntözőrendszert telepített a kertjébe, arra általánosságban jellemző az is, hogy a lakókörnyezete, otthona színvonalát szereti emelni, és rendben tudni. A közös nevező az, hogy szép, könnyen fenntartható, egészséges kertet szeretne. De ehhez a leghatékonyabb megoldást akarja megtalálni, mivel nincs rá ideje, kifejezetten keresi a költséghatékonyságot, és professzionális megoldást akar. Ha látja benne azt, hogy az élete könnyebbé válhat, akkor szívesen áldoz is rá. Ezek a legfontosabb szempontok, amelyek döntésre sarkallják, illetve az öntözőrendszer beépítésére motiválják nem csak Budapesten, hanem vidéken is az embereket.
Mint említettem örömmel megyek vidéki városokba is, hogy elvégezzek egy munkát. Számtalan helyen telepítettem már öntözőrendszereket, csak néhányat megemlítve Miskolcon, Jászberényben, Szolnokon, Kecskeméten, Pakson, Pécsen, Szombathelyen, Székesfehérváron, Győrben, Veszprémben, és ezeknek a nagyvárosoknak a környékén is.